Пређи на главни садржај

Analiza setve pšenice

Velika većina površina pod pšenicom je ove godine posejana u optimalnim rokovima, što će značiti da možemo očekivati relativno solidan rod sledeće godine ukoliko ne bude nekih većih nepogoda (suša, poplave ili sl.). Po nezvaničnim informacijama, ove godine je posejano cca. 700.000 hektara pšenice, što predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo posejano oko 550.000 hektara. Poljoprivrednici su se odlučili za veće površine pod pšenicom iz razloga što je ona najmanje stradala od suše u odnosu na sve ostale poljoprivredne kulture.

Ono što predstavlja problem skoro svake godine je seme koje poljoprivrednici seju. Naime, ove godine, po nezvaničnim procenama, posejano je 50% nedeklarisanog semena, takozvane „tavanuše“. Iskustva sa ovakvim semenom su razna jer ga jedni poljoprivrednici hvale i pričaju kako oni odvajaju najbolji plod za seme, koji selektuju i zaštićuju hemijskim sredstvima a drugi govore kako kod ovakvog semena ne postoji pravilna zaštita, pravilna selekcija a nije utvrđena ni klijavost. Verovatno su i jedni i drugi u pravu, svako u segmentima koji im odgovaraju. Činjenica je da poljoprivrednici imaju dosta iskustva u vezi semena i ostavljanja istog za narednu setvu ali takođe postoje i veliki izazovi u pogledu pravilne selekcije, čišćenja, zaštite i sortimenta. Sigurno je preporuka da se seje deklarisano seme, za koje proizvođač može da da neku garanciju. Ono što predstavlja dodatni problem kod semena su sorte, gde se i dalje naši poljoprivrednici odlučuju da seju one sorte koje su prinosne, ali kvalitetom (proteinima) jako slabe. Nažalost, učešće ovakvih sorti je cca. 30-35% i zbog ovakvih sorti, domaća proizvedena pšenica se tretira kao stočna (ovo se odnosi na izvoz, gde se zbog manjeg sadržaja proteina, naša pšenica tretira kao stočna koja ima ispod 11,5% proteina). Rešenje ovog problema može biti samo u podsticaju poljoprivrednika u cilju da oni seju kvalitetne sorte, kod kojih sadržaj proteina može da dostigne vrednost i veću od 12%. Takođe, uz setvu ovakvih sorti pšenice i isplate subvencija, otkupljivači bi morali da rade kvalitativno razvrstavanje a sve u cilju da se poljoprivrednici koji seju kvalitetne sorte dodatno stimulišu kako bi učešće ovakvih sorti u njihovoj proizvodnji bilo što veće.

Postoji određeni napredak kod proizvodnje pšenice, ali je on još uvek nedovoljan kako si smo mogli sami za sebe reći da nam je proizvodnja pšenice pod kontrolom i da smo kao država okrenuti ka proizvodnji kvalitetne pšenice. Na žalost, o razvrstavanju i subvencionisanju proizvođača se priča već veoma dugo vremena i pomak koji je urađen je jako mali kako bi smo mogli konstatovati da smo na dobrom putu. Ipak, verujem da u narednim godinama taj pomak možemo uraditi zančajno vidljivijim.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ulazak poljoprivrednika u sistem PDV-a

Često se postavlja pitanje od strane poljoprivrednika, da li je bolje da gazdinstvo uđe u sistem PDV-a ili ne. Odgovor nije toliko jednostavan i potrebno je ovu situaciju sagledati iz nekoliko uglova. Prvo i osnovno je da se pod ulaskom u sistem PDV-a, poljoprivredno gazdinstvo praktično posmatra kao bilo koje drugo pravno lice i samim tim postoje i drugačije obaveze i odgovornosti. Ulazak u sistem PDV-a podrazumeva vođenje knjiga i stvara obavezu plaćanja poreza u skladu sa obračunskim periodom. Ovo možda deluje komplikovano za poljoprivrednike ali u suštini to nije. Ako se angažuje dobar knjigovođa, čije usluge koštaju između 4 i 8.000 dinara mesečno, praktično se svi ovi izazovi rešavaju. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi iko od poljoprivrednika želeo da uđe u sistem PDV-a i da vodi brigu o plaćanju poreza i obezbeđivanju sve dokumentacije knjigovođi? Odgovor je veoma jednostavan a on se sastoji u tome da li poljoprivrednik ima neke koristi od toga ili ne. Ukoliko poljoprivr

Edukacija poljoprivrednika

Nakon završetka skoro svih radova za ovu godinu, za poljoprivrednike dolazi period kada su smanjene aktivnosti i kada treba razmišljati o tome kako iskoristi zimsko vreme, jer obavljanje nekih većih i ozbiljnijih poslova nije moguće. Preporuka je da se ovo vreme iskoristi kako za odmor, tako i za edukaciju kako bi poljoprivrednici što spremniji dočekali sledeću godinu. Krajem januara i tokom februara, skoro u svakom mestu u Srbiji promoteri i zastupnici hemijskih i semenarskih kuća organizuju edukacije ili promocije za poljoprivrednike. Imao sam prilike da organizujem ovakve edukacije i slobodno mogu reći da se postiže dobar efekat. Poljoprivrednici dolaze na ove edukacije prvenstveno zbog druženja ali i da razmene mišljenja između sebe i da nešto nauče. Mana ovakvih edukacija je to što je ipak promocija na prvom mestu a tek onda dolazi struka. Tokom zimskih meseci se organizuju i razni stručni skupovi, kako na Zlatiboru, tako i na ostalim naučnim institucijama u Srbiji. Svakako je

Primena inovacija u poljoprivredi

Pre nekoliko dana, pročitao sam podatak da je jedan naš institut, koji se bavi poljoprivrednim inovacijama, osmislio uređaj za brzo određivanje azota u zemljištu. Ovakav uređaj je veoma bitan za dalji razvoj poljoprivrede iz razloga što će omogućiti poljoprivrednicima da na licu mesta provere sadržaj azota u zemljištu i da u skladu sa tim podacima, dodaju zemlji onoliko azota koliko je to potrebno, bez nepotrebnog razbacivanja mineralnog đubriva. Inovacije, kako u poljoprivredi, tako i u svim ostalim granama predstavljaju veoma važan faktor za razvoj određene oblasti. Poljoprivreda, barem je kod nas takva percepcija, predstavlja granu u kojoj inovacije nisu toliko izražene, što složićemo se, nije tačno. Poljoprivreda je izuzetno pogodna za inovacije, ukoliko se one rade na pravilan način. Gore navedeni uređaj predstavlja samo jedan segment od mogućnosti koje nudi poljoprivreda a koje se odnose na inovacije. Pre dvadesetak godina GPS sistem u traktorima je spadao samo u domen naučne