Пређи на главни садржај

Setva prolećnih kultura

Veći deo zime je već iza nas i još nas deli oko mesec dana do početka proleća. Ova zima je, kao što nam je poznato, bila specifična po tome što su temperature bile znato više od uobičajenih, sa malo snega i relativno malo padavina. Bilo kako bilo, ono što očekuje poljoprivrednike u narednom periodu su pripreme za setvu prolećnih kultura, od kojih su najzastupljenije suncokret, soja i kukuruz.

Kao i svake godine postavlja se pitanje od strane poljoprivrednika, koju kulturu sejati, u smislu koja kultura može da donese najveći profit. Ova odluka zavisi od nekoliko faktora, od kojih su najbitniji: plodored, tip zemljišta, cenovna očekivanja i sl. Možda je od nabrojanih faktora najbitnija cena tj. koja se može očekivati cena određene kulture u žetvi. Od svih prolećnih kultura, lično smatram da je soja najizvesnija u smislu cene. Za kalkulaciju svakako možemo uzeti da cena soje neće vredeti ispod 300 EUR/t (vrlo verovatno je da će to biti više) a ključna stvar za profitabilnost kod soje, kao i kod svih ostalih kultura, je prinos. Svaki prinos koji je veći od 3 t/hektaru je dobar i može se smatrati da je soja profitabilna. Kod suncokreta stvar nije tako jednostavna, jer se može dogoditi da će cena biti ispod višegodišnjeg proseka, što uz prosečan prinos čini ovu uljaricu nedovoljno profitabilnu i veoma često poljoprivrednici traže alternativu, u smislu pšenice ili kukuruza. Što se tiče kukuruza, stvar je najneizvesnija i najkomplikovanija za analizu. Naime, Srbija je poznata kao veliki proizvođač a i veliki izvoznik kukuruza i svake godine se konstantno kukuruz zasnuje na preko milion hektara. Ne treba se iznenaditi ako cena kukuruza u žetvi bude 100 EUR/t, jer u zavisnosti od godine, može se veoma lako dogoditi da bude velikog viška na tržištu. Takođe, kao i kod svih ostalih kultura, ključni parametar za profitabilnost, uz cenu, je svakako ostvareni prinos. Kao što se da veoma lako zaključiti, poljoprivrednici ne mogu da utiču na cenu koja se formira u Srbiji prvenstveno iz razloga što se cene iz sveta a posebno cene u okruženju, u veoma kratkom roku preslikavaju na naše tržište. Ono na šta poljoprivrednici mogu da utiču, u određenoj meri sa izuzetkom sušnih godina, je prinos i svakako je preporuka da se ispoštuju sve agrotehničke mere koje su ekonomski opravdane.
Svakako nije lako doneti odluku koju kulturu sejati u proleće iz razloga nepostojanja relevantnih informacija u smislu cene i „kvaliteta“ godine. Poljoprivrednici na zapadu često smanjuju rizik na taj način što 50% procenjenih količina ugovore terminski (po ceni koja je veća od njihove proizvodne cene) a ostalih 50% prodaju u žetvi. Pitanje je vremena kada će i kod nas u pravoj meri zaživeti terminsko ugovaranje, koje je dobro za poljoprivrednike kako bi se rizik i neizvesnost smanjili na najmanju moguću meru.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ulazak poljoprivrednika u sistem PDV-a

Često se postavlja pitanje od strane poljoprivrednika, da li je bolje da gazdinstvo uđe u sistem PDV-a ili ne. Odgovor nije toliko jednostavan i potrebno je ovu situaciju sagledati iz nekoliko uglova. Prvo i osnovno je da se pod ulaskom u sistem PDV-a, poljoprivredno gazdinstvo praktično posmatra kao bilo koje drugo pravno lice i samim tim postoje i drugačije obaveze i odgovornosti. Ulazak u sistem PDV-a podrazumeva vođenje knjiga i stvara obavezu plaćanja poreza u skladu sa obračunskim periodom. Ovo možda deluje komplikovano za poljoprivrednike ali u suštini to nije. Ako se angažuje dobar knjigovođa, čije usluge koštaju između 4 i 8.000 dinara mesečno, praktično se svi ovi izazovi rešavaju. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi iko od poljoprivrednika želeo da uđe u sistem PDV-a i da vodi brigu o plaćanju poreza i obezbeđivanju sve dokumentacije knjigovođi? Odgovor je veoma jednostavan a on se sastoji u tome da li poljoprivrednik ima neke koristi od toga ili ne. Ukoliko poljoprivr

Edukacija poljoprivrednika

Nakon završetka skoro svih radova za ovu godinu, za poljoprivrednike dolazi period kada su smanjene aktivnosti i kada treba razmišljati o tome kako iskoristi zimsko vreme, jer obavljanje nekih većih i ozbiljnijih poslova nije moguće. Preporuka je da se ovo vreme iskoristi kako za odmor, tako i za edukaciju kako bi poljoprivrednici što spremniji dočekali sledeću godinu. Krajem januara i tokom februara, skoro u svakom mestu u Srbiji promoteri i zastupnici hemijskih i semenarskih kuća organizuju edukacije ili promocije za poljoprivrednike. Imao sam prilike da organizujem ovakve edukacije i slobodno mogu reći da se postiže dobar efekat. Poljoprivrednici dolaze na ove edukacije prvenstveno zbog druženja ali i da razmene mišljenja između sebe i da nešto nauče. Mana ovakvih edukacija je to što je ipak promocija na prvom mestu a tek onda dolazi struka. Tokom zimskih meseci se organizuju i razni stručni skupovi, kako na Zlatiboru, tako i na ostalim naučnim institucijama u Srbiji. Svakako je

Primena inovacija u poljoprivredi

Pre nekoliko dana, pročitao sam podatak da je jedan naš institut, koji se bavi poljoprivrednim inovacijama, osmislio uređaj za brzo određivanje azota u zemljištu. Ovakav uređaj je veoma bitan za dalji razvoj poljoprivrede iz razloga što će omogućiti poljoprivrednicima da na licu mesta provere sadržaj azota u zemljištu i da u skladu sa tim podacima, dodaju zemlji onoliko azota koliko je to potrebno, bez nepotrebnog razbacivanja mineralnog đubriva. Inovacije, kako u poljoprivredi, tako i u svim ostalim granama predstavljaju veoma važan faktor za razvoj određene oblasti. Poljoprivreda, barem je kod nas takva percepcija, predstavlja granu u kojoj inovacije nisu toliko izražene, što složićemo se, nije tačno. Poljoprivreda je izuzetno pogodna za inovacije, ukoliko se one rade na pravilan način. Gore navedeni uređaj predstavlja samo jedan segment od mogućnosti koje nudi poljoprivreda a koje se odnose na inovacije. Pre dvadesetak godina GPS sistem u traktorima je spadao samo u domen naučne