Пређи на главни садржај

Kakav će biti kvalitet pšenice?

Svaki poljoprivrednik, koji se bavi ratarskom proizvodnjom, može reći da je ova godina, barem što se tiče pšenice u prinosnom smislu, veoma dobra. Bilo je dovoljno padavina tokom vegetacije, što je uticalo na to da se ostvari solidan rod. Nažalost, padavine su znatno uticale na produženje potrebnog vremena za žetvu. Ove godine je žetva praktično počela polovinom juna meseca, što je oko desetak dana ranije u odnosu na višegodišnji prosek. Da nije bilo obilnih padavina tokom juna meseca, verovatno bi se žetva završila i u prvoj nedelji jula. Ovako, ostaje nam da vidimo kada će se žetva završiti kako bi smo kompletno sumirali utiske.

S obzirom da je žetva u toku, još je rano da govorimo o konačnim analizama, kako u smislu prinosa, tako i u smislu kvaliteta, ali neke informacije su nam već sada dostupne. Krenimo redom; u jesen prošle godine je posejano značajno više pšenice u odnosu 2016. godinu. Određene procene govore da je posejano između 650.000 i 700.000 hektara (okvirno oko 675.000). Ako sve bude uredu, očekuje nas rod od cca 3,2 miliona tona, što znači da će biti dostupno za izvoz oko 1,7 miliona tona jer su domaće potrebe 1,5 miliona tona. Dobro je to što je većina pšenice prošle jeseni posejana u optimalnom agro roku, što će značajno uticati na konačan prinos. Nažalost, negativnih stvari ima više a najbitnije su te što je posejano jako mnogo nedeklarisanog semena (po nekim procenama čak i do 50% od ukupnih površina), što su sejane sorte koje daju prinos ali imaju slabiji kvalitet (takozvane „stočne“ sorte semena) i što nije urađeno đubrenje na optimalan način. Bez obzira na sve negativne stvari, zbog izuzetno vlažne godine, pšenice će biti i više nego dovoljno ali je pitanje kakvog će kvaliteta biti ta pšenica. Na bazi rezultata analiza prvih otkosa, kvalitet pšenice neće biti na visokom nivou. Naime, zbog već pomenute kiše koja je padala tokom žetve, hektolitarska masa kod pšenice će ove godine biti manja u odnosu na standardni kvalitet pšenice (SRPS standard propisuje minimalan hektolitar od 76 a dosadašnje analize su pokazale da je prosek na određenim terenima oko 73-75). Međutim, hektolitar nije ključni pokazatelj kvaliteta. Mnogo bitniji pokazatelj kvaliteta su proteini tj. da procenat proteina bude u rasponu od 11-13%. Opet na osnovu preliminarnih analiza, ove godine ne bi smo trebali imati velikih problema sa manjkom proteina u pšenici što je izuzetno dobra vest. Najveći problem je neujednačen kvalitet pšenice a sve zbog velikog procenta nedeklarisanog semena. Kod neujednačenog kvaliteta jako je teško upravljati sa takvom pšenicom i razvrstati je u silosima. Neujednačen kvalitet stvara ogromne probleme prilikom izvoza i veoma često izvoznici imaju probleme zbog toga. Ako smo nekad bili poznati kao dobri proizvođači pšenice, nažalost danas to više nismo. Naša pšenica nije previše cenjena kod inostranih kupaca i ti kupci, ako za to postoji ekonomska opravdanost, radije se odlučuju za kupovinu mađarske pšenice u odnosu na našu.

Ključno je da se nadležno ministarstvo pozabavi pitanjem pšenice. Dva glavna problema su setva nedeklarisanog semena i razvrstavanje pšenice. Rešavanjem problema sa nedeklarisanim semenom, posredno se u određenoj meri i rešava razvrstavanje pšenice tj. pšenica koja će se proizvoditi će biti ujednačenijeg kvaliteta. Naravno, za adekvatno razvrstavanje neophodna je oprema na silosima (više usipnih koševa, dovoljan broj silo ćelija, aparati za brzo određivanje proteina i sl.). Ako bi smo u skorijem vremenskom periodu rešili ova dva problema, naša pšenica bi ponovo postala atraktivna roba na tržištu a samim tim bi i proizvođači imali veće koristi od nje. Takođe, ne treba zaboraviti i najbitniju stvar a to je stimulacija proizvođača da seju kvalitetne sorte pšenice, u vidu subvencija ili nekih drugih vrsta podsticaja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ulazak poljoprivrednika u sistem PDV-a

Često se postavlja pitanje od strane poljoprivrednika, da li je bolje da gazdinstvo uđe u sistem PDV-a ili ne. Odgovor nije toliko jednostavan i potrebno je ovu situaciju sagledati iz nekoliko uglova. Prvo i osnovno je da se pod ulaskom u sistem PDV-a, poljoprivredno gazdinstvo praktično posmatra kao bilo koje drugo pravno lice i samim tim postoje i drugačije obaveze i odgovornosti. Ulazak u sistem PDV-a podrazumeva vođenje knjiga i stvara obavezu plaćanja poreza u skladu sa obračunskim periodom. Ovo možda deluje komplikovano za poljoprivrednike ali u suštini to nije. Ako se angažuje dobar knjigovođa, čije usluge koštaju između 4 i 8.000 dinara mesečno, praktično se svi ovi izazovi rešavaju. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi iko od poljoprivrednika želeo da uđe u sistem PDV-a i da vodi brigu o plaćanju poreza i obezbeđivanju sve dokumentacije knjigovođi? Odgovor je veoma jednostavan a on se sastoji u tome da li poljoprivrednik ima neke koristi od toga ili ne. Ukoliko poljoprivr

Edukacija poljoprivrednika

Nakon završetka skoro svih radova za ovu godinu, za poljoprivrednike dolazi period kada su smanjene aktivnosti i kada treba razmišljati o tome kako iskoristi zimsko vreme, jer obavljanje nekih većih i ozbiljnijih poslova nije moguće. Preporuka je da se ovo vreme iskoristi kako za odmor, tako i za edukaciju kako bi poljoprivrednici što spremniji dočekali sledeću godinu. Krajem januara i tokom februara, skoro u svakom mestu u Srbiji promoteri i zastupnici hemijskih i semenarskih kuća organizuju edukacije ili promocije za poljoprivrednike. Imao sam prilike da organizujem ovakve edukacije i slobodno mogu reći da se postiže dobar efekat. Poljoprivrednici dolaze na ove edukacije prvenstveno zbog druženja ali i da razmene mišljenja između sebe i da nešto nauče. Mana ovakvih edukacija je to što je ipak promocija na prvom mestu a tek onda dolazi struka. Tokom zimskih meseci se organizuju i razni stručni skupovi, kako na Zlatiboru, tako i na ostalim naučnim institucijama u Srbiji. Svakako je

Primena inovacija u poljoprivredi

Pre nekoliko dana, pročitao sam podatak da je jedan naš institut, koji se bavi poljoprivrednim inovacijama, osmislio uređaj za brzo određivanje azota u zemljištu. Ovakav uređaj je veoma bitan za dalji razvoj poljoprivrede iz razloga što će omogućiti poljoprivrednicima da na licu mesta provere sadržaj azota u zemljištu i da u skladu sa tim podacima, dodaju zemlji onoliko azota koliko je to potrebno, bez nepotrebnog razbacivanja mineralnog đubriva. Inovacije, kako u poljoprivredi, tako i u svim ostalim granama predstavljaju veoma važan faktor za razvoj određene oblasti. Poljoprivreda, barem je kod nas takva percepcija, predstavlja granu u kojoj inovacije nisu toliko izražene, što složićemo se, nije tačno. Poljoprivreda je izuzetno pogodna za inovacije, ukoliko se one rade na pravilan način. Gore navedeni uređaj predstavlja samo jedan segment od mogućnosti koje nudi poljoprivreda a koje se odnose na inovacije. Pre dvadesetak godina GPS sistem u traktorima je spadao samo u domen naučne